COMUNICAT

2 min read

Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (S.N.A.P.E.R.) a luat act  de poziția public exprimată de către domnul Mihai Busuioc, Președinte al Curții de Conturi a României, în cadrul întâlnirii ce a avut loc în localitatea Pitești, între conducerea Curții de Conturi a România și Consiliului Județean Argeș, prefectul județului, primari și parlamentari din județul Argeș.

Conform unui ziar local (universulargesean.ro), președintele Curții de Conturi a făcut, printre altele, următoarea afirmație:  „Din punctul meu de vedere nu este nicio problemă. Se pot oferi cadouri pentru că de asta sunt sărbătorile, însă îi rog pe primari să fie atenți ca acele cadouri să cuprindă doar dulciuri, fructe și jucării etc. Să nu exagerăm și să punem șampanie sau cafea, pentru că intrăm în altă zonă. În rest nu este nicio problemă”

Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) atrage public atenția asupra faptului că pe de-o parte afirmațiile domnului Mihai Busuioc sunt în afara legii, prin prisma faptului că legislația aplicabilă interzice instituțiilor publice acordarea de cadouri angajaților iar, pe de altă parte, în conformitate cu prevederile art. 50 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 94/1992: ” Membrii Curţii de Conturi sunt obligaţi (…) b) să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii de Conturi”.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 50 din Legea nr. 94/1992: (…) (2) Încălcarea gravă a vreuneia din obligaţiile prevăzute la alin. (1) atrage revocarea din funcţie a celor care au săvârşit-o. (3) Revocarea membrilor Curţii de Conturi se face de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate prevăzute la art. 46 alin. (1)”.

Dorim pe această cale să asigurăm pe toți cetățenii țării că auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi rămân fideli profesiei de auditor public extern și, indiferent de derapajele publice ale conducerii Curții de Conturi, auditorii vor respecta prevederile legale și atribuțiile conferite prin lege Curții de Conturi.

CONTACT@SNAPER.RO