Ca urmare a sesizării de către Sindicatul National al Auditorilor Publici Externi din Romania (SNAPER), sindicat afiliat la Federația Naționala a Sindicatelor din Administrație (FNSA), parte a CARTEL ALFA, a INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ AL MUICIPIULUI BUCUREȘTI pentru refuzul repetat al președintelui Curții de Conturi, domnul Busuioc, de inițiere a negocierilor privind contractul colectiv de muncă, vă aducem la cunoștință faptul că instituția CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI a răspuns Federației FNSA prin adresa nr. 50569/20.07.2023, cât și Sindicatului SNAPER prin adresa nr. 50567/20.07.2023.
În adresa înaintată către FNSA, Curtea de Conturi menționează: ”vă aducem la cunoștința faptul că instituția a lua act de solicitarea dvs, urmând a face toate diligențele legale în vederea în vederea asigurării dialogului social instituționalizat”
Astfel că, după mai bine de 1 an de la prima solicitarea a SNAPER de inițiere a dialogului social și la mai bine de 4 luni de la ultima solicitare din data de 20.04.2023 și doar ca urmare a sesizării ITM, conducerea Curții de Conturi a binevoit să dea curs solicitării SNAPER.
Precizăm, de asemenea, că diligențele legale la care se face referire în adresa nr. 50569/20.07.2023 se referă în fapt la constituirea unei comisii de cercetare disciplinară împotriva președintelui SNAPER (care a mai fost destituit abuziv din funcție în anul 2022, tot ca urmare a demersurilor acestuia de invitare la dialog social a conducerii CCR), întrucât acesta, în cadrul unei ședințe interne desfășurată online, și-a permis să amintească președintelui Busuioc că acesta încalcă legea refuzând atât dialogul social, cât și acordarea indemnizației de hrană salariaților Curții de Conturi.
Mai mult decât atât, după cum rezultă din Nota Comitetului de Etică al Curții de Conturi nr. 42115/2023, condus de către domnul Nichita Dumitru, consilier al președintelui Busuioc (despre care am detaliat în episoul II al foiletonului: CURTEA DE CONTURI: UN MONUMENT DE INEFICIENȚĂ CU IMPLICAȚII ASUPRA SIGURANȚEI NAȚIONALE. Toți Oamenii Președintelui), domnul Busuioc se simte ”hărțuit moral” de către președintele sindicatului SNAPER, întrucât acesta i-a precizat domnului Busuioc că încalcă legea.
În aceste condiții, dincolo de ridiculitatea afirmației, precum și de intenția vădită a domnului Busuioc de a-l destitui pentru a doua oară din funcție, într-un mod absolut ABUZIV pe președintele sindicatului SNAPER și de faptul că președintele Curții de Conturi face încă odată (dacă mai era cazul) dovadă că tratează această instituția ca pe propria ”moșie”, abuzând de funcția pe care o deține și folosindu-se de proprii consilieri personali (pe care i-a numit în Comitetul de Etică) să sancționeze și să se debaraseze de persoanele incomode, sindicatul SNAPER nu poate să trateze afirmația domnului Nichita Dumitru (președintele Comitetului de etică și consilier al președintelui Busuioc) referitoare la faptul că președintele Busuioc ”se simte hărțuit” decât ca pe o glumă și tot în spirit de glumă îi transmite președintelui Busuioc că va face toate diligențele necesare către Parlament astfel ca președintele Curții de Conturi a României să fie exceptat de la respectarea legislației din România, pentru a nu se ”simți hărțuit moral”.
De asemenea, prin adresa nr. 50567/20.07.2023, conducerea Curții de Conturi invită la dialog social reprezentanții SNAPER în data de 16 august, adică exact în mijlocul perioadei de concedii, impuse de aceiași conducere a CCR, conform programului de activitate, aprobat la începutul anului.
Prin urmare, considerăm demersul conducerii Curții de Conturi ca fiind unul neserios și făcut doar pentru a demonstra celor de la ITM că respectă legea pentru a nu fi sancționată contravențional.
Sindicatul SNAPER va solicita conducerii Curții de Conturi stabilirea unei date rezonabile în vederea derulării dialogului social, pentru perioada septembrie-octombrie, astfel ca toți factorii sociali implicați să poată participa la această întâlnire, inclusiv reprezentanți ai FNSA, federație reprezentativă la nivel de sector de activitate ”administrație publică”, la care SNAPER este afiliat.
Sperăm ca domnul Constantin Bujor (Inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă) va fi la fel intransigent și cu instituția Curții de Conturi a României, ca fosta sa colegă, doamna Balabuti Marilena (actualmente director DRUS în cadrul Curții de Conturi) atunci când aceasta, în data de 12 iunie 2013, (https://www.wall-street.ro/articol/Companii/149910/ marilena-balabuti-itm.html), a sesizat existența unui număr redus de contracte colective de muncă. ”Astfel, anul trecut numărul acestora era de 700, în timp ce după primele șase luni din acest an numărul era de 300 de contracte colective de muncă”.
Între timp doamna Balabuti Marilena a fost angajată de către domnul Busuioc Mihai, pe postul de ,,șefă” a resurselor umane în cadrul Curții de Conturi a României și de 7 ani îi tot scapă acest mic amănunt ce ține de obligativitatea încheierii contractului colectiv de muncă.
De altfel, un alt mic amănunt ce ține tot de legislația muncii este și cel legat de inexistența unui Regulament de Ordine Interioară, la nivelul instituției supreme de audit.
Ne exprimăm convingerea că aceste mici inadvertențe din activitatea Curții de Conturi a României, vor fi înlăturate în cel mai scurt timp cu largul concurs al reprezentanților legali ai Inspectoratului Teritorial de Muncă București, cărora le mulțumim anticipat.
Echipa snaper
contact@snaper.ro