CURTEA DE CONTURI, UN SANCTUAR AL INCOMPETENȚILOR, IMPOSTORILOR ȘI CELOR CERTAȚI CU LEGEA. EPISODUL II. OAMENII PREȘEDINTELUI. CONSILIERII PERSONALI

12 min read

 EPISODUL II. TOȚI OAMENII PREȘEDINTELUI.

O RADIOGRAFIE A MEDIOCRITĂȚII ȘI IMORALITĂȚII OAMENILOR ADUȘI, SUSȚINUȚI SAU/ȘI PROMOVAȚI DE MIHAI BUSUIOC ÎN FUNCȚII DE CONDUCERE ȘI DECIZIE

 Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER), sindicat afiliat la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), parte a CARTEL ALFA, a început recent un demers public prin care dorește să aducă la cunoștința publicului ( cetățenilor, beneficiarii de drept ai rezultatelor activității Curții de Conturi) modul  în care conducerea Curții de Conturi a României prin voința exclusivă a ”Președintelui” Mihai Busuioc a reușit să provoace haosul și să lipsească de autoritate una dintre cele mai respectabile și de încredere instituții constituționale a Statului Român, CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI.

Tot acest demers ilegal de modificare sau completare a dispozițiilor normative ce privesc organizarea și funcționarea Curții de Conturi (raporturile juridice ale instituției) prin acte administrative de forță juridică inferioară legii (Hotărâri ale Plenului Curții de Conturi) nu ar fi fost posibil fără complicitatea pasivă a decidenților politici cu rol de legiferare și a ”colaboratorilor apropiați” aduși în instituție de către Mihai Busuioc pe post de consilieri, fără să aibă nici un fel de expertiză în ceea ce privește activitatea de audit public extern sau a unor personaje obscure găsite în cadrul instituției și pe care le-a promovat pe funcții de conducere fără nici un discernământ.

Dezastrul împachetat în poleiala unui proiect ”unic în România”, după cum se fălește autorul său, poartă numele de ”SAI PENTRU CETĂȚEAN”, un proiect inutil și costisitor, dăunător și distructiv pentru Curtea de Conturi dar foarte profitabil pentru domnul Busuioc și camarila sa, așa cum vom arată și demonstra cu documente într-un episod viitor.

A venit momentul să vedem și pe cine s-a sprijinit domnul Busuioc în procesul de transparentizare și modernizare a activității Curții de Conturi a României:

CONSILIERII PERSONALI:

 Doamna Comșa Simona Nicoleta (consilier personal al președintelui Busuioc), manager de proiect în cadrul SAI pentru cetățean. Experiență în domeniul auditului – 0, de profesie jurist. Nu are CV-ul publicat deși fiind manager de proiect poate ar trebui, singura activitate anterioară funcției de consilier personal este, conform declarației de avere, cea desfășurată în cadrul SNSPA, unde avem convingerea că nu a avut nici cea mai mică tangență cu activitatea de audit. Dar a fost colegă cu soțul domniei sale domnul Comșa Radu Bogdan care a înregistrat niște câștiguri spectaculoase din consultanța acordată Băncii Mondiale în paralel cu colaborarea avută de soție cu aceeași Bancă Mondială în cadrul proiectului sus menționat. De remarcat că domnul, un consultant de excepție, colaborează de zor și cu ACOR (a ieșit și o rimă), cu ANMCS și cu nenumărate alte structuri. În istoric, a plecat și dânsul din poziția de consilier, pe la MAI, pe la Dezvoltare, structuri în care a activat și domnul Busuioc, firesc, că altfel cum să se cunoască oamenii între ei dacă nu la locul de muncă?

Un episod interesant în parcursul doamnei Nicoleta la Curtea de Conturi este marcat de solicitarea făcută de către un număr de membri ai Plenului de demarare a unei cercetări disciplinare în cazul doamnei, motivat de ”defăimarea fără precedent a instituției” în materialul întocmit în vederea fundamentării necesității transformării instituționale – SAI pentru cetățean. De altfel toate amănuntele se regăsesc în adresa înregistrată la cabinetul fostului vicepreședinte Nicu Marcu sub numărul 31647/N.M./10.10.2019. Conținutul este savuros, dar detaliem în următorul episod.

Altfel, o prezență gracilă, plăcută ochiului și auzului (ce frumos triluia în engleză când organiza video-șezătorile cu ”prietenii” de la SAI-urile partenere).


Domnul Nichita Dumitru, care, pe lângă alte merite necontestate, se remarcă prin funcția de asistent al doamnei manager Simona Comșa în cadrul proiectului SAI pentru cetățean. Ca activitate anterioară celei desfășurate în cadrul Curții de Conturi a României declarațiile de avere consemnează, în zorii profesionali, o amplă activitate didactică teologică, în paralel cu slujirea smerită în haine preoțești fără să fie ispitit de ”ochiul necuratului” întrucât veniturile declarate pe anul 2013 sunt undeva între limita alocației pentru minori și ajutorul social garantat în plată. Dar în anul 2014 ceva miraculos se petrece, accede în  funcția de consilier parlamentar la Camera Deputaților. Cum? Pot fi mai multe explicații raționale, ori lungile nopți de pioasă rugăciune, ori un sărut sincer aplicat al unei icoane făcătoare de minuni. Noi preferăm să credem varianta mireană a legăturii de rudenie avută cu domnul Aurel Curcă fost președinte al Tribunalului Suceava și vicepreședinte al C.A. Suceava, tatăl soției domnului Busuioc. DA! domnul Nichita este rudă de gradul IV cu soția domnului Busuioc ceea ce îi plasează pe cei doi într-un real conflict de interese.

Parcursul profesional ulterior este lin până în anul 2017 când, conform declarațiilor de avere, desfășoară aproape simultan importanta activitate de consilier la MAE, SGG și Curtea de Conturi. Asta ne-a convins de unicitatea personajului. Trebuie să fii cel puțin la nivelul unui Lee Iacocca, ca să se sfâșie în acest hal atâtea instituții remarcabile să te aibă drept consilier. Suntem mândri și onorați că disputa a fost câștigată de domnul Busuioc în favoarea Curții de Conturi.

E de precizat că a avut în paralel și o activitate remarcabilă de globetrotter alături de mentorul său fiind nelipsit din aproape nici o deplasare externă ce avea ca obiect modernizarea instituției. Aici trebuie să facem precizarea că am solicitat transparentei noastre instituții informații cu privire la numeroasele și exoticele deplasări externe făcute în perioada 2018 – 2023, mai precis numele persoanelor, scopul și costurile ocazionate, pentru că destinațiile, numărul delegaților și perioadele le avem noi și le vom publica. Din păcate nu am avut succes. Probabil că are și transparența asta limitele ei.

Ultima aventură (au făcut și poze), este deplasarea în Statele Unite ale Americii alături de domnul Busuioc unde au fost invitați de Departamentul de Justiție (un fel de minister al justiției), ocazie cu care:

”au fost abordate și analizate cele mai bune practici în ceea ce privește prevenirea, detectarea, reducerea riscurilor și investigarea fraudelor în domeniul achizițiilor publice.”

Ținând cont de bunul obicei al partenerului strategic de a colabora cu cei care dovedesc aptitudini în ocolirea sistemelor de protecție legală (știți despre ce vorbim: hackeri angajați de FBI, spărgători de safe-uri angajați de firmele de securitate, etc), se naște întrebarea firească: nu cumva echipa noastră veselă a împărtășit elemente de bună practică americanilor despre cum se prăduiesc, fără să fii întrebat de sănătate, banii publici?

Evident că rolul domnului Nichita Dumitru în instituția Curtea de Conturi a României, având în vederea lipsa totală a unei calificări sau meserii care să îl recomande pentru orice post în orice instituție, îl știe cel mai bine domnul Busuioc Mihai, dar există și un lucru sigur, știut de toată lumea, acela că se achită cu brio de misiunea „la vedere” de președinte al Comitetului de Etică (instalat complet ilegal, dar ce contează legalitatea pentru Busuioc Mihai), în fapt un adevărat acuzator public după modelul celor din vremuri de mult apuse, că tot a făcut desovietizarea instituției domnul Busuioc, folosind evident metodele sovietice de înlăturare a dușmanilor sistemului propriu. Probabil că a preluat modelul lui Putin de denazificare a Ucrainei, folosind exact metodele naziste.


Domnul Costel Costineanu – fost șef al Direcției Informatica din cadrul ANCPI pe vremea domnului Busuioc și remarcat de presă în ceea ce privește derularea proiectului privind cadastrul general așa cum am arătat anterior: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/cine-va-pune-mana-pe-tortul-de-doua-miliarde-de-euro-de-la-cadastrului-general-604263.html.

Precum și https://jurnalul.ro/special-jurnalul/marea-capuseala-de-la-cadastru-109773.html și https://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/veniti-la-draga-de-ani-ca-are-fata-bani-654126.html.

Aici este interesant de analizat relația cu STAR STORAGE SRL care în octombrie 2009 a câștigat un contract de 6 milioane euro pentru furnizarea de servicii de conversie a 1,7 milioane de cărți funciare într-o bază de date textuală și arhivă digitală, contract plătit dar, ce sa vezi, nefinalizat nici până astăzi. Interesant pentru cei în drept este să verifice daca nu cumva băieții de pe orbita STAR STORAGE SRL nu au prestat și pentru CCR? Sau să fie vreo legătură cu faptul că aceeași firmă a avut multiple legături cu societățile  comerciale controlate de Sebastian Ghiță sau cu activitățile anterioare ale unui fost acționar, ne referim evident la Stănescu Cristian Emilian (https://www.sursazilei.ro/fost-ofiter-sri-partener-al-firmelor-lui-sebastian-ghita-furnizor-de-softuri-pentru-diicot/)? Și dacă dăm crezare gurii lumii trebuie să mai amintim de relația STS – 2K TELECOM SRL (tot Sebi Ghiță) – ANCPI (tot pe vremea aceluiași Busuioc Mihai) și de prezența discretă, dar nu chiar atât de mult, a dlui. D.I.Z. (momentan doar inițialele și momentan doar pentru cei din trecut și asta pentru că suntem niște oameni care cunosc trecutul dar și foarte bine ancorați în prezent), condamnat la pedeapsa de un an închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în tot ce înseamnă afacerile cu produse IT ale grupului (pentru că discutăm de un grup organizat, se pare!), filmul e complet. Totuși, dragă DNA, nu știam că anumiți indivizi care în niciun caz nu servesc patria și pentru care patria nu e a priorii, ci doar buzunarele lor sunt scutiți de la discuții oficiale! De altfel…..mai răsfirați băieți, mai răsfirați!


Domnul George-Horia Fărăianu. Nici nu știm ce să spunem, reproducem un extras din presă lăsând doritorii să se informeze în amănunt și să tragă singuri concluziile: ” Procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus ……. De asemenea, au fost trimiși în judecată, în libertate, …….. George-Horia Fărăianu, consilier personal al primarului comunei Holod, la data comiterii faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (două acte materiale).” https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/adrian-dume-fostul-director-al-centrului-de-1598080.html.

https://www.bihorel.ro/penalul-potrivit-condamnat-cu-suspendare-psd-istul-bihorean-george-faraianu-a-fost-recompensat-cu-un-job-in-guvern.

Având în vedere calitățile profesionale ce l-au făcut remarcat în calitate de consilier personal al primarului comunei Holod, omul era o oportunitate de neratat pentru domnul Busuioc fiind instalat de acesta nici mai mult și nici mai puțin decât șef propriului cabinet.


Deși nu face obiectul interesului nostru, am primit pe adresa redacției anumite informații pe care nu ni le asumăm dar dacă tot s-a istovit corespondentul să le trimită le inserăm în materialul nostru cu titlu de can-can:


Doamna Mihaela Dincă, consilier la cabinetul demnitarului. Apare în Curtea de Conturi a României la sfârșitul  anului 2020 provenind de la MDLPA, unde activa încă din vremea în care ministerul era condus de Elena Udrea, fiind unul din oamenii de încredere ai acesteia și unde ocupa funcția de secretar general adjunct.

A beneficiat de un regim privilegiat de recompense materiale fiind nominalizată chiar și membru în prestigiosul CIFGA al EXIMBANK, la fel ca domnul Busuioc (s-au cunoscut la serviciul ala unde domnul Busuioc ocupă locul 5 într-o listă a rușinii/profitorilor de bani de la bugetul statului https://www.national.ro/dezvaluiri/lista-marii-rusini-nationale-cei-300-de-atarnatori-798660.html).

Conform ultimei declarații de avere depusă la MDLPA acesta a avut în funcția de secretar general adjunct un venit salarial anual de 152.669 lei. Venitul obținut la CCR în anul 2021, conform declarației de avere, este de 131.304 lei. O diminuare substanțială. Vă veți întreba probabil ca și noi: ”ce-i veni?”. Răspunsul stă (așa cum ne-a parvenit informația așa o dăm mai departe) în legătura profundă avută cu domnul Busuioc Mihai și care a fost reflectată atât de sugestiv în versurile cunoscutului Vali Vijelie : ”una-i mama la copii, alta-i pofta inimii”.

Între toți acești consiglieri există cel puțin trei elemente comune, niciunul nu a intrat în Curtea de Conturi a României printr-un concurs, nici unul nu a interacționat și nu cunoștea la data angajării specificul instituției, dar absolut toți dictează direcția acesteia într-un mod care reprezintă un atentat la siguranța națională și toți sunt remunerați peste nivelul personalului de execuție, auditorii publici externi, care reprezintă în fapt Curtea de Conturi a României și chiar al directorilor din cadrul instituției.

SNAPER

Contact@snaper.ro