INFORMARE AUDITORI

5 min read

SINDICATUL NAȚIONAL AL AUDITORILOR PUBLICI EXTERNI DIN ROMÂNIA (SNAPER) dorește să informeze salariații Curții de Conturi despre faptul că în data de 07 decembrie 2023 va avea loc în București o conferință având ca obiect închiderea proiectului ”SAI pentru Cetățean” și diseminarea rezultatelor. O primă observație este legată de faptul că de circa jumătate de an se tot închide acest proiect care nu se mai închide.

La această Conferință au fost invitați toți directorii din cadrul Curții de Conturi, inclusiv cei de la Camerele de Conturi.

Ca o simplă coincidență, fericită pentru unii, data stabilită de către conducerea Curții de Conturi pentru desfășurarea conferinței este aceeași cu data în care se organizează petrecerea de final de an, de Crăciun cum o consideră unii. Spunem fericită pentru că toate cheltuielile de transport și cazare ale directorilor din teritoriu sunt suportate, evident și ”corect” (fiind totuși cheltuieli de deplasare) din bugetul Curții de Conturi având în vedere că din bugetul proiectului acest lucru nu se mai poate, el fiind declarat închis (prima dată în luna septembrie).

De menționat că atât conferința cât și cazarea directorilor se va realiza în cadrul hotelului Inter Continental Athénée Palace Bucharest.

În condițiile  deflației alarmante de auditori publici externi (angajați ai CCR), care ar trebui să dea serios de gândit actualei și viitoarei foste conduceri a CCR, organizatorii și o parte din Plenul CCR au demarat cu insistență o campanie persuasivă și obsesivă atât asupra directorilor, cât și asupra auditorilor publici externi ca la această petrecere să participe cât mai mulți dintre aceștia, pentru a mângâia ochii președintelui Busuioc și implicit a-l lăsa pe aceasta în bula lui substituită realității în care “curtenii îi spun regelui, CARE ESTE GOL, cât de frumoase îi sunt veșmintele”. De altfel, în intimitate, când îi vede pe la festinuri, președintelui Busuioc îi place să-i alinte pe auditori cu titulatura de “TERMITE ”.

În aceste condiții, suprapunerea datei în care se desfășoară Conferința de închidere a proiectului ”SAI pentru Cetățean” cu Petrecerea de final de an a salariaților Curții de Conturi, ar putea fi considerată o ”coincidență provocată”, pentru a determina directorii Curții de Conturi să nu poată refuza participarea la Petrecerea de final an, aceștia influențând, la rândul lor, și pe auditori să vină la petrecere.

Evident, este opțiunea fiecărui salariat al Curții de Conturi să participe sau nu la Petrecerea de final de an, însă nu este chiar moral ca auditorul să suporte, în afara celor 370 lei (taxa de participare), drumul dintre localitatea de reședință și București, precum și minim o noapte de cazare în București, în condițiile în care directorilor le sunt suportate de către instituție cheltuiala cu transportul și 2 nopți de cazare și asta în condițiile în care președintele Busuioc a refuzat timp de 5 ani de zile să acorde indemnizația de hrană legal cuvenită salariaților CCR, luând această decizie abia după ce SNAPER a dat în judecată Curtea de Conturi (cu pierderea de către angajat, totuși, a acesteia pentru perioada 2018 – 2020) și de asemenea nu a avut nici o preocupare în a majora salariile auditorilor cel puțin cu inflația ultimilor 3 ani.

De asemenea, considerăm că practicile comuniste, de tip sovietic, la care s-a referit domnul președinte Busuioc atunci când a criticat cu fiecare ocazie, în mod public, fosta conducere a Curții de Conturi din perioada 1992 – 2018 (în condițiile în care aceasta provine în majoritate covârșitoare din eșicherul politic din care provine chiar și domnia sa și inclusiv actualul Plen), referindu-se la tipul de controale pe care Curtea de Conturi le-a făcut până la venirea sa mesianică în cadrul acestei instituții, sunt specifice chiar domnului Busuioc care, de când a venit în Curtea de Conturi a utilizat aceleași practici de tip sovietic, dictatoriale, călcând în picioare, rând pe rând, legislația muncii, legislația specifică dialogului social, statutul și codul etic al auditorului, legea de organizare și funcționare a Curții de Conturi, Constituția României etc .

De altfel, dorința primordială a domnului Busuioc, de la începutul mandatului, de a fi contestat și detestat (termenul este altul dar buna cuviință ne împiedică să îl folosim) s-a realizat și se manifestă la nivelul majorității angajaților CCR, chiar și al acelora care, din oportunism, , încă îi mai scutură, și azi, scamele de pe reverul hainei. Și, ca o certitudine, va rămâne în istoria CCR și în amintirea angajaților acesteia nu ca o personalitate, așa cum au fost cei dinaintea sa, ci ca un personaj de tristă amintire și hulit, din păcate, de toată lumea. Asta da performanță!

Conducerea SNAPER

contact@snaper.ro