COMUNICAT PRIVIND DEPUNEREA UNEI SESIZĂRI PENALE ÎMPOTRIVA PREȘEDINTELUI CURȚII DE CONTURI

3 min read

Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România, sindicat afiliat la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) – federație reprezentativă la nivel de sector de activitate ”Administrație Publică”, parte a CARTEL ALFA, dorește să aducă la cunoștința publicului faptul că a fost depusă o PLÂNGERE PENALĂ împotriva președintelui Curții de Conturi, domnul Mihai Busuioc pentru ABUZ ÎN SERVICIU, cu consecințe deosebit de grave, faptă prevăzută și pedepsită de prevederile art. 297 alin. 1 Cod penal.

Precizăm faptul că domnul Busuioc, deși a fost somat în repetate rânduri de SNAPER a refuzat să acorde timp de 5 ani de zile indemnizația de hrană legal datorată salariaților Curții de Conturi a României, în baza art. 18 din Legea 153/2017.

Aceasta a fost acordată abia în anul 2023, doar pe o perioada de 3 ani și numai ca urmare a proceselor deschise de salariații Curții de Conturi, pierdute de instituție.

Procedând astfel, președintele Busuioc a creat un prejudiciu atât salariaților Curții de Conturi și implicit membrilor SNAPER prin neacordarea indemnizației de hrană pentru perioada ianuarie 2019 – octombrie 2020, cât și Curții de Conturi, sub forma cheltuielilor de judecată pe care instituția trebuie să le suporte ca urmare a proceselor pierdute din cauza sa.

De asemenea, președintele Busuioc a refuzat timp de 3 ani de zile să dea curs invitației SNAPER în vederea promovării dialogului social în cadrul CCR și inițierii negocierilor în vederea încheierii unui Contract/Acord Colectiv de Muncă, în conformitate cu prevederile art. 129 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Acesta a inițiat procedura de negociere a contractului colectiv de muncă doar după ce SNAPER, prin intermediul FNSA, a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar prin aceasta președintele Busuioc a prejudiciat salariații Curții de Conturi, care nici până la aceasta data nu pot beneficia de avantajele unui contract colectiv de muncă, motiv pentru care salariații au deschis alte procese pe care instituția le-a pierdut și pentru care va trebui să suporte cheltuieli de judecată, tot din cauza președintelui Busuioc.

Menționăm faptul că președintele Busuioc este, de asemenea, vizat într-o anchetă penală derulată de către Parchetul European (EPPO) pentru suspiciunea de sifonare a banilor europeni în cadrul proiectului ”SAI pentru cetățean”, proiect prin care au fost modificate și atribuțiile instituției, prin slăbirea rolului și puterii acesteia și afectării independenței auditorilor publici externi.