Protejatul lui Busuioc din cadrul Curții de Conturi, fostul director al Camerei de Conturi Constanța (Ioan Bobe) s-a autosuspendat din funcție pentru un post bine plătit la o companie națională!!!

5 min read

Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) protestează față de numirea lui Ioan Bobe ca reprezentant la Viena al Companiei Naționale “Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța.

Am aflat, cu stupoare, din presă că domnul Ioan Bobe, directorul autosuspendat al Camerei de Conturi Constanța, a primit funcția de reprezentant al Portului Constanța la Viena. Atragem atenția autorităților implicate în această numire cu privire la următoarele aspecte:

– Ioan Bobe s-a autosuspendat din funcția de la Camera de Conturi, fără motive legale, iar președintele Busuioc i-a blocat postul de auditor public extern, în mod nejustificat.

– ⁠Ioan Bobe a recurs la subterfugiul cu “autosuspendarea” nejustificată pentru a nu suporta consecințele faptului că primise două penalizări în toamna lui 2023, riscând astfel să fie destituit din funcția de la Camera de Conturi.

– ⁠Prin “autosuspendare” Ioan Bobe a dorit să-și securizeze postul, sperând să revină când penalizările se vor fi prescris.

– ⁠Ioan Bobe este urmărit penal într-un dosar ce are în vedere fapte de corupție.

– ⁠Cu un tupeu greu de imaginat, Ioan Bobe, penalizat la Curtea de Conturi, vizat de un dosar penal pentru fapte de corupție, a primit o funcție de reprezentare națională la Portul Constanța, asupra căruia are atribuții de control. Deci vorbim de conflict de interese.

– ⁠Ioan Bobe nu are nicio pregătire în domeniul naval, nu are experiență în domeniul naval. Practic a fost trimis să reprezinte Portul Constanța la Viena, în plină campanie de aderare la spațiul Schengen, un individ care poate cauza prejudicii de imagine României.

–  De fapt, nici în ceea ce privește auditul, domnul Bobe nu excela, întrucât anterior numirii în funcția de director acesta a fost lungi perioade de timp suspendat din funcție pentru diverse motive, probabil preferând sa-și dezvolte afacerile și mai puțin să desfășoare activitate de audit.


În acest context, solicităm premierului Marcel Ciolacu, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, anularea numirii lui Ioan Bobe drept reprezentant al Portului Constanța la Viena.

Facem apel, de asemenea, la Plenul Curții de Conturi a României să nu se lase târâtă în aranjamentele meschine ale unor indivizi precum Ioan Bobe și Mihai Busuioc. Se impune o anchetă internă făcută de Curtea de Conturi cu privire la activitatea domnului Ioan Bobe, la autosuspendarea să nejustificată, cât si la oportunitatea numirii cu delegație în funcția de director al Cameei de Conturi Constanța.

În ceea ce privește numirile (promovările temporare, fără examen) pe funcții de conducere în cadrul Curții de Conturi, sindicatul SNAPER a solicitat, în repetate rânduri, președintelui Mihai Busuioc ca acesta să justifice aceste numiri temporare, întrucât SNAPER a constatat că majoritatea dintre acestea nu au nici o legătură cu activitatea profesională al celor numiți, aceștia, fiind în mare parte ”oamenii de casă” ai președintelui Busuioc, promovați și ținuți în funcții de conducere, atât timp cât ”răspund la comenzi”.

În afara domnului Ioan Bobe, există multe alte cazuri de persoane promovate temporar în funcții de conducere, care nu întruneau criteriile de vechime, de experiență sau de pregătire profesională pentru a ocupa o funcție de conducere în cadrul Curții de Conturi, iar prin aceste numiri președintele Busuioc a făcut un mare deserviciu atât Curții de Conturi cât și interesului național.

Aici putem de vorbi de cei doi directori de la departamentul 4 din cadrul structurii centrale a CCR, respectiv domnul Marius Brînda și domnul Ciprian Doroftei, apropiați ai președintelui Busuioc, care la data numirii nu aveau  vechimea în muncă necesară pentru a ocupa funcția de director, Domnul Doroftei avea la data numirii doar 1 an experiență ca și auditor public extern. Un alt exemplu este domnul Niță Vasile, director al Camerei de Conturi Iași, la fel, numit în funcția de director, cu delegație, fără a avea experiența necesară sau directorul Camerei de Conturi Cluj, doamna Abrudan Adina, numită în funcția de director adjunct la doar o lună de la angajarea în cadrul CCR, aceasta fiind soția fostului șef de cabinet al domnului Ciuca și actualului secretar general adjunct al Guvernului (Mircea Abrudean)!!!

Practic, de la numirea domnului Busuioc în funcția de președinte al Curții de Conturi și până în prezent a devenit o practica constanta (recent au fost numiți aproximativ 80 de auditori cu delegație pe funcție de director) în cadrul CCR numirea temporară a auditorilor pe funcții de conducere (fără examen), îngrădind astfel posibilitatea adevăraților profesioniști din cadrul Curții de Conturi sa acceadă la o funcție de conducere, iar în acest context coroborat cu așa zisa ”modernizare” cu care se tot laudă domnul Busuioc, atât numărul sesizărilor penale făcute de Curtea de Conturi cât și recuperarea prejudiciilor produse bugetului de stat de către entitățile publice au scăzut semnificativ.

contact@snaper.ro